Droge mond

Droge mondEen droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel in uw mond en is erg vervelend. Het geeft een onaangenaam gevoel, waardoor eten en zelfs praten moeilijk wordt. Speekselklieren bevochtigen uw mond met speeksel, waardoor uw mond beschermt worden tegen bacteriële infecties, chemische stoffen in de lucht, warm eten en drinken.

Speeksel beschermt ook uw tanden door er een beschermend laagje omheen te leggen. Langdurige of blijvende monddroogheid kan slecht zijn voor uw gebit en mondslijmvlies.

Oorzaken

Als uw speekselklieren te weinig speeksel afgeven krijgt u een droge mond, maar ook door verdamping bij ademhaling door de mond. Een verminderde speekselproductie kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van geneesmiddelen. Des te meer geneesmiddelen u inneemt, des te groter is de kans op een droge mond. Ook al zijn het geneesmiddelen tegen verkoudheid, antihistaminica, antidepressiva of bètablokker.

Ook uw leeftijd speelt een rol. Naarmate u ouder wordt is de kans op een droge mond groter, omdat de speekselproductie iets minder wordt. Maar ook gezien het feit dat oudere mensen meer geneigd of genoodzaakt zijn om medicijnen te nemen. Een droge mond kan ook veroorzaakt worden door bepaalde ziekte als Sjögren-syndroom en diabetes. Bij het Sjögren-syndroom functioneert uw immuunsysteem niet optimaal en worden uw eigen traan- en speekselklieren aangevallen. Diabetes leidt vaak tot meer urineren, wat weer leidt tot een droge(re) mond. Maar kanker en vooral de behandelingen daarvan kunnen de oorzaak zijn.

Symptonen

Vaak zijn mensen zich er helemaal niet van bewust dat ze een droge mond hebben, totdat het heel erge vormen aanneemt en de speekselproductie nog maar op 50% of lager zit. Mogelijk symptomen van een droge mond zijn bijvoorbeeld een pijnlijk en plakkerig gevoel in de mond. Merkt u bijvoorbeeld dat er bij het eten voedsel aan uw gehemelte blijft plakken en maar niet wil loskomen? Maar ook een rode en droge mond, gescheurde mondhoeken, droge lippen, tongkloven, problemen bij het eten van droog voedsel of kruiden, het eten smaakt niet meer of niet meer zo lekker als voorheen, moeite met praten, slechte adem, tandbederf en ’s nacht vaker wakker worden zijn veel voorkomende symptomen. Als u een kunstgebit heeft kan het voorkomen dat uw kunstgebit niet meer blijft zitten.

Gevolgen

In een gezonde mond helpt speeksel uw tanden en kiezen te beschermen. Als u onvoldoende speeksel heeft, vormt tandplak zich sneller dan normaal. Hierdoor ontstaan sneller gaatjes in uw tanden en kiezen. Dit gebeurt vooral wanneer u regelmatig suiker bevattend voedsel eet. In een droge mond treden de vorming van tandplak en gaatjes vooral op langs de randen van het tandvlees. Hierdoor kan bovendien het tandvlees gaan ontsteken. Op den duur kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten. Zonder extra beschermende maatregelen kunnen uw tanden en kiezen dus sneller verloren gaan.
Om de gevolgen van monddroogheid te bestrijden, kan iemand op zure snoepjes willen zuigen. Hierdoor bestaat een grotere kans op het ontstaan van gaatjes en tanderosie (slijtage door zuur).

 

Klik hier voor welke producten een droge mond voorkomen.

Bron: Kiesrijk.nl
Voordeelpakket droge mond