Gaatjes

GaatjesVoor de uitleg van gaatjes is het eerst noodzakelijk om te weten waar de tand uit bestaat. Namelijk, glazuur aan de buitenkant, tandbeen aan de binnenkant en helemaal in de tand zit de zenuw. Glazuur is het meest harde weefsel wat het menselijk lichaam bezit. Het tandbeen (ook wel dentine genoemd) daarentegen is een stuk zachter. De oorzaak van een gaatje is tandplaque. Dit is een wit-gelig laagje wat bij iedereen ontstaat na eten en drinken. Het bestaat uit speeksel, voedselresten en bacteriën. Doordat in alles wat we eten of drinken (bijna) suiker of zetmeel zit is de tandplaque schadelijk en kan het gaatjes veroorzaken. De bacteriën in de tandplaque kunnen namelijk de suikers uit eten of drinken omzetten in zuren en zo het glazuur aantasten.

De ontwikkeling van een gaatje kan soms heel snel gaan terwijl het bij iemand anders een jaar kan duren, dit is per persoon verschillen maar heeft ook te maken hebben met het tandenpoetsen.

Door de zuren zal eerst het glazuur worden aangetast waardoor er een witte of donkere plek kan ontstaan (let op: een witte of donkere verkleuring van het glazuur is niet altijd een gaatje. Uw tandarts of mondhygiënist kan dit beoordelen). Het glazuur zal na het eten of drinken constant ‘aangevallen’ worden door zuur. Dit gebeurt dus meerdere malen per dag maar als er lang genoeg tussen de ‘aanvallen’ zit, kan het glazuur hier weer van herstellen. Dit is ook de reden waarom er 7 eet/drinkmomenten per dag worden geadviseerd. Zolang alleen het glazuur is aangetast door de zuren zal er nog geen vulling nodig zijn. Pas als het tandbeen aangetast is zal de tandarts of mondhygiënist het gaatje vullen.

Als er meer eetmomenten per dag zijn en de plaqueverwijdering (tandenpoetsen en tussen de tanden reinigen) is onvoldoende kan er een gaatje ontstaan. Doordat het glazuur erg hard is, hoeft een gaatje vanaf de buitenkant niet altijd zichtbaar zijn. Daarnaast kunnen gaatjes ook tussen de tanden ontstaan welke met het blote oog niet zichtbaar zijn. Om deze gaatjes toch op te sporen wordt er gebruik gemaakt van röntgenfoto’s.

Als een gaatje eenmaal is doorgedrongen tot in het tandbeen kan het gaatje snel groter worden. Dit komt door de zachtere structuur van het tandbeen in vergelijking met het glazuur.

Er zijn drie plaatsen in het gebit waar de kans op een gaatjes groter is. Dit zijn is de groefjes op de kiezen, langs de tandvleesrand en tussen de tanden en kiezen.

Bron: Kiesrijk.nl

Voor producten die effectief tegen gaatjes werken klik hier.