Parodontitis

ParodontitisTandplaque bestaat uit bacteriën, voedselresten en speeksel. De bacteriën in tandplaque kunnen tandvleesontsteking veroorzaken. Tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Als de tandvleesontsteking langere tijd blijft bestaan kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Deze situatie wordt parodontitis genoemd.

 

De tandvleesontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Hierdoor kan het tandvlees loslaten en ontstaat er ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte of kier wordt ook wel pocket genoemd. De pocket bevindt zich altijd onder het tandvlees en is onbereikbaar voor de tandenborstel of andere hulpmiddelen zoals ragers, tandenstokers of floss. In de pocket vormt zich vervolgens weer tandplaque en hierdoor kan de ontsteking zich blijven uitbreiden. De vezels die de tand aan het kaakbot verbindt voor stevigheid worden afgebroken en de pocket en de ontsteking kunnen zich hierdoor verder verdiepen. De tandplaque welke zich in de in de pocket bevindt kan gaan verkalken waardoor er onder het tandvlees tandsteen kan ontstaan.

 

Parodontitis blijft vaak onopgemerkt omdat het een pijnloos proces kan zijn. Uiteindelijk kunnen er wel degelijk klachten ontstaan. Vaak is de parodontitis dan al vergevorderd. U kunt parodontitis herkennen aan de volgende kenmerken: rood, gezwollen, slap tandvlees wat vaak bloed tijdens het tandenpoetsen. Ook kan het tandvlees terugtrekken en kunnen er ruimtes tussen de tanden en kiezen ontstaan. Ook kunnen de tanden soms gaan ‘wandelen’.

 

Als parodontitis niet wordt behandeld kunt u hier tanden en kiezen aan verliezen. Door de afbraak van kaakbot en vezels hebben tanden en kiezen uiteindelijk geen houvast meer. De tanden en kiezen kunnen hierdoor los komen te staan en zelfs uitvallen.

 

Om parodontitis te voorkomen is het belangrijk dat u de tanden en kiezen goed reinigt zodat de tandplaque geen kans krijgt om het tandvlees te gaan ontsteken. U kunt hiervoor tandenstokers, ragers of floss gebruiken. Vraag u tandarts of mondhygiënist wat voor u het beste is.

 

Als u parodontitis heeft ontwikkeld kan dit behandeld worden. De tandarts of mondhygiënist zal alle tandplaque en tandsteen in de pockets verwijderen. Daarnaast is het van groot belang dat de mondhygiëne geoptimaliseerd wordt waardoor er geen tandplaque of tandsteen meer in de mond achterblijft. De combinatie van gebitsreiniging en een goede mondhygiëne zorgt vaak voor goede resultaten. Het tandvlees kan zich weer hechten aan de tand en de pockets verdwijnen of worden ondieper. Er zijn echter situaties waarin diepe pockets niet goed herstellen. In zo’n geval kan de tandarts of mondhygiënist u doorverwijzen naar een parodontoloog. Dit is een specialist op het gebied van tandvleesontstekingen.

 

Bron: Kiesrijk.nl

Klik hier voor producten die parodontitis voorkomen.