Tanderosie

TanderosieGaatjes worden veroorzaakt door bacteriën uit tandplaque. De bacteriën zetten suiker uit voeding om in zuren en de zuren zorgen voor tanderosie. Hierbij wordt het tandglazuur en soms zelfs het onderliggende tandbeen aangetast. Tanderosie is vaak een langzaam proces wat niet snel te herkennen is en daarom is het voorkomen ervan het belangrijkste.

 

Tanderosie is een probleem van de laatste jaren omdat onze voedingsgewoonten erg veranderd zijn. Er worden bijvoorbeeld meer energiedrankjes, sportdrankjes en smoothies (fruitsapjes) genuttigd. Deze zuren voedingsmiddelen, maar ook maagzuur, zijn verantwoordelijk voor tanderosie.

 

U merkt vaak pas in een later stadium, wannneer tanderosie verder gevordert is, dat u tanderosie heeft. Het uiterlijk van de tanden wordt aangetast en het glazuur is dan vaak al voor een groot deel opgelost. De voortanden kunnen korter en/of dunner worden, doorschijnend worden of kartelige randjes krijgen. Daarnaast lijkt het of de tanden steeds donkerder van kleur worden (geler). De reden hiervan is als volgt: tandbeen is geler van kleur en doordat het glazuur steeds meer oplost schijnt de gele kleur van het tandbeen door. Op de kauwvlakken bij de kiezen kunnen putjes ontstaan en de knobbels op de kiezen kunnen in het vergevorderd stadium zelfs helemaal verdwijnen.

Om erosie te voorkómen of te beperken kunt u een aantal maatregelen treffen:

Voeding

  • Beperk het gebruik van zure dranken en zuur voedsel. Neem als alternatief zo mogelijk water, gewone thee (zonder suiker), dus géén vruchten- of kruidenthee, koffie (zonder suiker) of melk.
  • Houd zure producten zo kort mogelijk in uw mond. Spoel de drank dus niet rond in uw mond. Zuig ook niet op zuur snoep of andere zure producten.
  • Beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Gebruik drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit. Als u bij uw eten drinkt, geldt dat als één moment.

Tandenpoetsen

  • Poets tweemaal per dag uw tanden. Gebruik een zachte tandenborstel en een fluoridetandpasta. Reinig de ruimte tussen de tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, flossdraad of tandenstokers.
  • Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen géén zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.

 

Bron: Kiesrijk.nl

Klik hier voor producten die tanderosie voorkomen.