Voorkom tandplaque: gebruik een rager!

ragers

Om je mond gezond te houden en gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen is een goede mondhygiëne noodzakelijk. Twee keer per dag tandenpoetsen vormt hiervoor de basis, maar alleen tandenpoetsen is niet voldoende. Ook de ruimten tussen de tanden en kiezen moeten elke dag worden gereinigd.

Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplaque. Tandplaque is een wit-geel kleverig laagje wat ontstaat na eten en drinken en verantwoordelijk is voor het ontstaan van o.a. gaatjes en tandvleesproblemen. Tandplaque is vaak lastig te zien en ontstaat met name in de groefjes op de kiezen, tussen de tanden en kiezen en langs het tandvlees.

Door het goed poetsen van uw tanden en kiezen verwijder je al zo’n 60% van de tandplaque. Voor de overige 40% dient goed tussen de tanden gereinigd te worden. Je kan hiervoor verschillende hulpmiddelen gebruiken, waaronder de ragers, ook wel interdentaal,- of spiraalborsteltjes genoemd.

Ragers zijn er in verschillende soorten en dikten. Sommige ragers hebben een lange spiraalborstel,  andere hebben een kort borsteltje dat in een handvat of houder wordt vastgezet. Om de tandplaque goed te verwijderen, moet de rager met enige moeite tussen de tanden en kiezen doorgaan. Hoe groter de ruimte tussen de tanden en kiezen, hoe groter dus de rager.
Bekende merken zijn Interprox, TePe en Lactona. Zij hebben ieder een groot assortiment aan ragers en allen verkrijgbaar op www.kiesrijk.nl

 

Gebruik ragers:gebruik-rager

1. Houd de rager vast tussen duim en wijsvinger. Maak de rager nat onder de kraan. Gebruik geen tandpasta, ma
ar interdentale gel is aan te raden, bijvoorbeeld Interprox gel.
2. Breng de spiraalborstel loodrecht tussen de tanden in en duw deze zo ver mogelijk door.
3. Beweeg de rager een aantal keer horizontaal heen en weer (van buiten naar binnen).
4. Als je merkt dat de rager bij gebruik nauwelijks nog weerstand ondervindt, kan je beter een maatje groter proberen. Vaak is het nodig diverse maten naast elkaar te gebruiken.

Tip: bij grote tussenruimten kan het handig zijn om twee ragers tegelijk in te brengen.

5. Reinig alle tussenruimten waarin een rager past. Ragers kunnen verschillende keren worden gebruikt. Spoel ze daarom na afloop goed af en laat ze drogen.

Comments are closed.